Angstklachten behandeling bij Psycholoog Veenendaal

Leven in totale angst

Bang of angstig zijn is een gezonde reactie waarmee je jezelf op scherp zet voor dreigend gevaar. Een beer. Een overvaller. Gevaar waar je maar beter op voorbereid kunt zijn. Je kunt ook bang zijn voor dingen van binnen. Bang om alleen gelaten te worden, of iets niet goed te doen. Ook die angst is gezond en nuttig.
Maar soms slaan de angsten door. Ze verliezen hun nut en relatie met de werkelijkheid. Je wordt zó bang dat je er dingen voor laat, dat het je beperkt in de kwaliteit van jouw leven. En dat is allemaal zeker geen aanstellerij – je voelt het echt zo! Maar het zou fijn zijn als je dat niet hoefde te voelen.

1 op de 8 Nederlanders lijdt aan een angststoornis

Je bent niet de enige. Psychische klachten waar angst van deel uitmaakt, komen vaak voor. Meestal loopt het geleidelijk uit de hand, onmerkbaar tot ineens de angst alles blijkt te hebben overgenomen. Je gaat de deur niet meer uit, staat urenlang deuren of gas te controleren of je handen te wassen.

Gevolgen van een angststoornis

Uiteindelijk kan een angststoornis ervoor zorgen dat je je werk, interesses en sociale contacten verliest en je erg eenzaam wordt. Je schaamt je voor wat je doet en voelt je schuldig tegenover je omgeving. Tegelijkertijd zie je geen manier om het anders te doen. Je bent in de ban van de angst.

Wat kan Psycholoog Veenendaal voor je betekenen?

In eerste instantie kijken we naar het soort angst. Afhankelijk van de uitkomst zal de behandeling bestaan uit:

  • het vinden van de oorzaak van de angst;
  • de angst koppelen aan mogelijke gebeurtenissen;
  • de mogelijke chronische overbelasting terugdringen.

Bij Psycholoog Veenendaal werk ik onder andere met gedragstherapie. Ik leer je lichamelijke reacties te herkennen, beïnvloeden door ademhalingsoefeningen en ze te herinterpreteren.
Afhankelijk van jouw situatie leer je bepaalde patronen doorbreken zoals: vermijdingsgedrag, drinkgedrag, gebruik van sederende middelen, hard werken, vluchten in dagdromen.

Een fobie: angst voor dingen, dieren of situaties

Een gerichte angst voor bepaalde dingen, dieren of situaties. Die angst kan samen gaan met heftige lichamelijke reacties en paniekgevoelens. Je weet wel dat het gevaar niet reëel is maar de angst wint het van het gezonde verstand.

Een fobie gaat vrijwel altijd samen met vermijdingsgedrag: als je fobisch bent ga je de situaties uit de weg waarin je de angst hebt meegemaakt of waarin je vreest de angst te voelen. Daardoor word je belemmerd in het dagelijks functioneren.
Met een fobie heb je meestal ook last van verwachtingsangst: alleen al bij de gedachte dat je in een beangstigende situatie zult komen, heb je last van de angstklachten, angst voor de angst zeg maar.

Meest voorkomende fobieën:

  • hoogtevrees
  • angst voor grote en/of kleine ruimtes
  • angst voor dieren, insecten en reptielen
  • angst om te spreken in het openbaar
  • vliegangst
  • angst om auto te rijden

Er zijn nog meer fobieën dan bovengenoemden, denk je dat je een fobie hebt neem dan even contact op.

Contact opnemen – Aan de slag met je klachten

Je kunt ons, Psychologen Nederland, bereiken op 085-4014720 als je op zoek bent naar een vrijblijvend advies. Wij nemen de tijd om de juiste match te vinden. Ook inhoudelijk kunnen we je goed helpen, omdat je altijd te woord wordt gestaan door iemand die opgeleid is in de psychologie. Je kunt door hen tevens een afspraak direct in laten plannen, zonder wachtlijst!