Rouwverwerking bij Psycholoog Veenendaal

Als je een dierbare of een dierbaar iets verliest voel je verdriet, woede, onbegrip of misschien voel je wel helemaal niets meer. Door te rouwen verwerk je het verlies, leer je ermee om te gaan en het een plaats te geven in je leven.

Psycholoog Veenendaal en rouwverwerking

Soms is verlies zó emotioneel en ingrijpend dat het rouwproces in de knel komt en je er niet alleen uitkomt. Ook mensen die dicht bij je staan kunnen je niet helpen het verstoorde proces van natuurlijke rouw te doorbreken. Je zit vast in jouw eigen manier van rouwen.

Psycholoog Veenendaal helpt je het verlies een plaats te geven in je dagelijks leven. Dat betekent niet dat je het eens zult zijn met wat er gebeurd is, maar dat het verlies en de gevolgen daarvan een “plek” krijgen. Zodanig dat je, in je eigen tempo, weer in staat bent het leven met vreugde te omarmen. Je leven is verandert, je leert mee te veranderen.

Overigens gaat rouwen ook op voor ander ingrijpend verlies: een echtscheiding, ongewenste kinderloosheid of functieverlies na een ongeluk kunnen zo ingrijpend zijn dat je hulp nodigt hebt om mee te kunnen veranderen.

De gevolgen van verlies

Rouwen is hard werken en kost veel energie. De kans is groot dat je heel moe bent. Zo moe misschien dat je maar moeilijk door de dag komen. Misschien heb je ook andere klachten: slechte of geen eetlust, buikpijn en hoofdpijn.

Verdriet is een van de emoties uit een heel scala aan gevoelens waar je mee te maken kunt krijgen: stekende schuldgevoelens, grote woede, enorm verdriet, grote onzekerheid of angsten. Ook sociaal kun je behoorlijk gemankeerd raken; je trekt je terug, sluit je af of gaat helemaal geen intieme relaties meer aan. Het kan ook zijn dat je opstandig wordt en je afreageert op anderen. Of misschien word je juist heel aanhankelijk en bang om opnieuw iemand te verliezen.

Neem de tijd

Rouwen kost tijd en energie. Het is een heel intensief en pijnlijk proces dat tijd nodig heeft. Niet dat tijd alle wonden heelt, tijd doet niets, wat je doet met die tijd, dat telt.

Het gaat niet vanzelf

In het rouwproces ga je afwisselend actief en passief met het verlies aan het werk. Dat actieve rouwproces bestaat uit vier taken:

  • de werkelijkheid van het verlies leren aanvaarden,
  • de pijn toelaten,
  • aanpassen aan de nieuwe, legere, werkelijkheid,
  • het verlorene een nieuwe plek geven en weer door kunnen leven.

Contact opnemen – Aan de slag met je klachten

Je kunt ons, Psychologen Nederland, bereiken op 085-4014720 als je op zoek bent naar een vrijblijvend advies. Wij nemen de tijd om de juiste match te vinden. Ook inhoudelijk kunnen we je goed helpen, omdat je altijd te woord wordt gestaan door iemand die opgeleid is in de psychologie. Je kunt door hen tevens een afspraak direct in laten plannen, zonder wachtlijst!